Facebook
Bauturile energizante ar putea creste riscul de atacuri de cord si alte afectiuni cardiace la tineri

 Un nou studiu arată că riscul de atacuri de cord sau alte afecţiuni cardiace poate creşte chiar şi în cazul adulţilor tineri sănătoşi, care în mod normal nu ar trebui să fie îngrijoraţi de tensiunea arterială, pe fondul consumului de băuturi energizante.

 Consumul a doar 500 ml de energizant determină o creştere a tensiunii arteriale şi a hormonului stresului. Aceste date ar putea prezenta motive de îngrijorare în ceea ce priveşte riscul de afecţiuni cardiace, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii.

„În studiile anterioare, am arătat că băuturile energizante determină o creştere a tensiunii arteriale la tineri. În noul studiu arătăm că valorile ridicate ale tensiunii arteriale sunt însoţite de niveluri ridicate ale  norepinefrinei (sau noradrenalina), un hormone eliberat atunci când creşte nivelul de stres. Aceasta ar putea duce la un risc crescut de afecţiuni cardiace – chiar şi în cazul tinerilor sănătoşi”, spune Anna Svatikova, medic cardiolog la Mayo Clinic.

„Aceste rezultate obţinute sugerează că  ar trebui să fim mai atenţi la consumul de băuturi energizante din cauza riscurilor  pe care le prezintă pentru sănătate”, explică doctoral Svatikova.