Facebook
Eclipsa solara anulara pe data de 20 mai

Saptamana viitoare, pe data de 20 mai, va avea loc o eclipsa de soare, denumita eclipsa solara anulara, care este similara eclipsei totale.

Aceasta inseamna ca luna va acoperi soarele, dar, fiind un astru cu dimensiuni mici, nu poate acoperi intregul disc solar, asa ca satelitul nostru va fi inconjurat de un inel de lumina solara. Fenomenul va fi vizibil in sudul Asiei, in nordul Oceanului Pacific si in vestul Statelor Unite ale Americii, din pacate, nu si in partile noastre.

Eclipsa totala de soare care va avea loc pe data de 13 noiembrie anul curent va putea fi observata din Australia, sudul Americii Latine si o parte a Antarcticii, iar pe 10 mai 2013 se va produce o noua eclipsa hibrida (eclipsa anulara-totala), care va fi vizibila in unele parti ale Americii de Nord, in Europa de sud si in Africa.

in credinta populara, eclipsele sunt deseori asociate cu un semn rau, cu un pericol iminent, mai ales cand fenomenul este asociat cu razboaie.

Totusi, evenimentul de pe 20 mai nu se compara cu 1999, cand romanii au putut urmari o eclipsa totala de Soare. Asadar, va prezentam mai jos cateva detalii interesante despre eclipsele totale. 

in medie, la fiecare 18 luni, undeva pe Glob are loc o eclipsa totala de Soare. Totusi, intr-un anumit loc (sa zicem Romania) o eclipsa totala va fi vizibila o singura data in 370 de ani (tot o medie). Eclipsa totala dureaza numai cateva minute, si asta deoarece luna se misca spre est cu o viteza de aproximativ 1700 km/h.

Durata maxima a fazei totale intr-un anumit loc nu depaseste 7 minute si 31 de secunde. De altfel, in timpul unui mileniu, au loc cel mult zece eclipse totale de Soare care dureaza mai mult de sapte minute. Cea mai lunga faza totala a unei eclipse de Soare a avut loc la 30 iunie 1973 si a durat 7 minute si 3 secunde.

Potrivit astronomilor, urmatoarea eclipsa care va dura peste sapte minute va avea loc la 25 iunie 2150. Faza totala a eclipsei din august 1999, care a putut fi observata si din Romania, a durat 2 minute si jumatate.