Facebook
Schimbari pentru agentiile de turism din Romania

Conform noilor reglementari, agentiile de turism din Romania sunt obligate sa asigure integral turistii in caz de faliment.

Incepand de luni, a fost publicat un Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, legat de asigurarile turistilor.

Pana acum, agentiile erau nevoite, in caz de faliment, sa plateasca o mica parte din pierderile turistilor. De acum, acest act normativ ii obliga pe cei care detin agentii, sa asigure integral turistii in caz de insolvabilitate. 

Acest act urmareste sa asigure o crestere a sigurantei turistilor si a fost implementat in urma unor analize realizate in ultimele luni de un grup format din reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si Uniunii Nationale a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din România.

"In urma concluziilor discutiilor si in baza monitorizarilor ANT, am decis ca se impune eliminarea posibilitatii incheierii contractelor de fransiza intre agentii si societatile de asigurari si introducerea ca obligatorie a platii integrale si anticipate a primei de asigurare", a declarat Razvan Filipescu, presedintele ANT.

Pana acum, agentiile aveau posibilitatea de a incheia un contract de fransiza cu firma de asigurari, contract ce atingea 80% din suma asigurata. Astfel, in cazul unui faliment, agentia platea 20% din pretul vacantei, iar restul de 80% era platit de turist.

"In unele cazuri, cand cumpara vacanta, turistului nu i se aducea la cunostinta existenta fransizei si, implicit, a riscului la care era supus", a adaugat acesta. Peste 500 de agentii din tara au un astfel de contract de fransiza.

Acum, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului, agentiile de turism sunt obligate sa transmita ANT copia "politei de asigurare pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turist in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei".